Istarska malvazija dobila Riedelovu čašu!

Istarska malvazija dobila Riedelovu čašu!

Riedel, jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača vinskih čaša uvrstio je još jedan model u svoju paletu čaša za specifične sorte grožđa i vrste vina. Ovoga puta, riječ je o istarskoj malvaziji!

Priča počinje u svibnju 2012. godine kada skupina vinskih aktivista, među kojima su Coronica, Matošević, Kozlović i Mohor odlaze u Austriju u jedan od Riedelovih pogona. Tamo u kušanju koje je trajalo više od 4 sata, uz prisustvo i samog Riedela, eliminiraju tridesetak čaša i odlučuju se za šest modela.
Na temelju odabranih šest, Riedel izrađuje dvanaest novih modela čaša.
Čaše se testiraju u srpnju, a konačan odabir u prosincu potvrđuje stručni žiri u čijem radu su sudjelovali i istarski župan Ivan Jakovčić te ministar turizma Veljko Ostojić.

Na ideju za izradu čaše Malvasia Istriana došao je poznati istarski vinar Moreno Coronica. Podržali su ga vinari Kozlović i Matošević, dok je veliku ulogu odigrao i Gordan Mohor, Riedelov zastupnik za Hrvatsku.

Ovo je prva Riedelova čaša za neko hrvatsko vino. Čaša je male zapremnine, tipična za lagana aromatična bijela vina.

Prva količina Malvasie Istriane iznosi 80 000 komada, a svoju premijeru doživjet će na ovogodišnjoj izložbi vina i vinarske opreme – Vinistri.

Vidimo se!

Ovaj članak pregledan je 1798 puta.

Jedan komentar na “Istarska malvazija dobila Riedelovu čašu!”

  1. Oleg kaže:

    Valjda će nas Bukaleta vodit na Vinistru, ha, haaa? :)

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


1 × jedan =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>