Borgonja vs. Frankovka

Borgonja vs. Frankovka

Dugi niz godina uvriježeno je mišljenje da je istarska sorta borgonja uvežena iz francuske vinorodne pokrajine Burgundije po kojoj je i dobila ime. Čak se i tvrdilo da je potomak sorte gamay. Tek je sada postupkom determinacije kultivara suvremenom molekularno-genetičkom analizom moguće dokazati da je borgonja u stvari – frankovka.

U Istru je frankovka stigla krajem XIX. stoljeća i tu se proširila potiskujući teran. Agrobiološka obilježja tog kultivara (bujnost, generativni potencijal i druga) bila su slična gamay-u pa je to vjerojatno bio razlog da taj kultivar dobije ime po pokrajini s čijim vinima su se mnogi htjeli usporediti.
Tek je nakon molekularno-genetičkih postupaka dobiven odgovor da borgonja (borgonja crna) nije ni autohtoni istarski kultivar ni gamay, kako su mnogi prije toga tvrdili, već da se radi o frankovki, koja uz spomenuta dva ima još nekoliko istoznačica – sinonima, od kojih spomenimo samo moravka, ali još i Lemberger, Limberger i Blauer Limberger, i veći broj imena izvedenih iz naziva frankovka, poput frankinja, Blaufränkisch i sl.

Na temelju iznijetog, očekuje se ispravka Pravilnika o Nacionalnoj listi preporučenih i dopuštenih kultivara za sorte frankovka i gamay (za koji se u tom Pravilniku koristi istoznačnica borgonja).

izvor: vinopedia.hr

Ovaj članak pregledan je 2638 puta.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


8 − = tri

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>