Izlet u Vivodinu – osvrt

Izlet u Vivodinu – osvrt

Udruga vinara otoka Krka »Bukaleta« svojim članovima vinogradarima i vinarima otoka Krka priredila je još jedno zanimljivo studijsko putovanje Ozaljsko – vivodinskim vinogorjem.

Posjet uglednim vinarima, detaljno upoznavanje s proizvodnim procesima podrumarstva, ali i onoga što podrumarstvu prethodi, a to je vinogradarstvo u jednom iznimno interesantnom i još nedovoljno valoriziranom podneblju.

Sudionici puta posjetili su vinarski podrum Josipa Vrbaneka, agronoma s bogatim iskustvom, u prvom redu u voćarstvu, no u ovom slučaju vinarom s paletom kvalitetnih vinskih sorti kao što su Graševina, Rajnski rizling, Sauvignon, Sivi pinot, Chardonnay i Frankovka.

Nakon degustacije u vinskom podrumu Vivodine, put je nastavljen hrvatsko slovenskim pograničnim područjem do nedaleke Metlike na slovenskoj strani, i kleti uglednog vinara Jožefa Prusa. Prus je jedan od najboljih i najnagrađivanijih slovenskih vinara i njegov primjer najbolje svjedoči o poslovnom duhu i entuzijazmu potrebnom za uspješno vođenje gospodarstva, ali i o iznimnom potencijalu vinogorskog kraja kojeg dijelimo s našim susjedima iz Slovenije.

Nakon obilaska podruma i upoznavanja s modernim tehnološkim postignućima u proizvodnji vina, sljedilo je predstavljanje vina. Domaćin, Jožef Prus, svojim je temperamentom i elokventnošću »priču o vinu« učinio zanimljivijom, no ne manje poučnom. Iz bogatog proizvodnog programa, ovom su prigodom kušana vina: Svetovno vino, Rumeni muškat, Laški rizling, Renski rizling – kasna berba, Modra frankinja – barique i Sivi pinot.

Treći podrum u programu bio je onaj Obiteljskog gospodarstva obitelji Frlan u Vivodini, koja se uz vinogradarstvo i vinarstvo uspješno bavi i seoskim turizmom i ugostiteljstvom. U podrumu vinara Frlan kušana su vina Graševina, Rajnski Rizling, Sivi Pinot, Chardone, Sauvignan, Žuti Muškat, Frankovka i to od normalne berbe pa do vrhunskih predikatnih vina.

I ovom prigodom, više su no uspješno ostvareni programski ciljevi Udruge vinara otoka Krka Bukaleta, koji idu za edukacijom članova, a time i za poboljšanjem proizvodnih procesa te uvođenje novih tehnologija u postupak uzgoja vinove loze i proizvodnje vina.

 

Za Bukaletu napisao – Damir Jakovčić

 

Ovaj članak pregledan je 2084 puta.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


osam × 3 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>