Kušanje mladih vina članova Bukalete – Strilčići 2015

Kušanje mladih vina članova Bukalete – Strilčići 2015

I ove godine održano je kušanje mladih vina članova udruge vinara “Bukaleta” uz komentar stručnih osoba.

U komentaru kušanih vina izmjenjivali su se Ivanka Rosati mr. sc. i dr. sc Mario Staver, oboje enolozi po struci. Već više godina ovakav način kušanja organiziramo sa ciljem poboljšanja kvalitete vina članova udruge u svojim podrumima.

Kušanje se odvija na način da se svaki pojedini uzorak vina rastoči svima prisutnima, te nakon komentara enologa, svaki kušač pojedinačno, mirisom i okusom pokuša dokučiti obrazloženje enologa za kušano vino. To je jedan od načina da se polako napreduje u prepoznavanju i opisivanju kvalitativnih strana, ali i mogućih mana u vinu. Svaki član dobije opis za svoje vino, bilo ono dobro ili loše, tako da u slučaju pojavljivanja problema tijekom sazrijevanja vina još uvijek može ispraviti nedostatak uz odgovarajući postupak i korištenjem odgovarajućeg enološkog sredstva.

Nakon kušanja vina ostalih članova udruge, svaki član može svoje vino rangirati prema drugim vinima te nakon komentara pokušati dobivena iskustva iskoristiti za proizvodnju kvalitetnijih vina.

Kušanje je obavljeno u lovačkom domu u Strilčićima te se ovom prilikom zahvaljujemo članovima lovačkog društva Zec iz Malinske koji su nam omogućili korištenje prikladnog prostora za ovakvo događanje.

Nakon opisanog događanja uslijedilo je druženje uz komadić mesa, pripremljenog u konobi Pod Murvu, kapljicu vina članova udruge i pjesmu.

Slijedi naknadni komentar opisanog događanja od gospođe Ivanke Rosati, kao stručnog kušača te večeri.


Osvrt na kušanje mladih vina berbe 2014.

U vrlo ugodnom okružju lovačkog doma u Strilčićima održano je već sada tradicionalno kušanje vina berbe 2014. godine.

Valja naglasiti da je prethodna vinogradarska godina bila izuzetno nepovoljna uz puno oborina i malo sunčanih sati, što se odrazilo na kvalitetu grožđa ove berbe. Samo oni vinogradari koji su pravovremeno i kvalitetno intervenirali u svojim vinogradima proizveli su relativno zdravo grožđe ali sa 30-40 % smanjenim urodom.

Uz stručne komentare dr. Maria Stavera i uz moju pomoć, kušali smo četrdesetak vina, od toga 28 bijelih 12 crnih i jedan rose.

Od bijelih vina degustirali smo Žlahtine, Malvazije, Graševine… Bijela vina ugodno su nas iznenadila svojom kvalitetom obzirom na vrlo tešku vinogradarsku godinu. Iz godine u godinu primjećuje se znatan napredak u kvaliteti vina. Imali smo prilike kušati niz vrlo lijepih čistih sortnih vina, naglašenog i tipičnog primarnog sortnog bukea, ugodnih skladnih kiselina, koja se mogu ponuditi i vrlo zahtjevnim potrošačima. Kod pojedinih vina ta primarna aroma bila je zatvorena, nedovoljno izražena. U budućnosti treba poraditi na kontroliranim uvjetima fermentacije, pravilnom režimu sumporenja vina kao i pravovremenom pretoku vina.

U ovoj fazi dozrijevanja vina znatno je teže ocijeniti crna vina jer u ovom momentu ona se tek razvijaju i ovisno o maru i stručnosti vinara mogu se razviti u vrlo dobra vina. Kušali smo par vrlo lijepih, čistih Cabarnet sauvignona, Merlota kao i njihovih kupaža. Općenito ova godina bila je još teža za crne sorte što se naročito odrazilo na fenolnu zrelost, odnosno boju crnih vina.

I na kraju rezime. U ovako nepovoljnoj i zahtjevnoj godini BRAVO za članove Bukalete!

Ivanka Rosati mr.sc.

I za kraj nekoliko fotografija, da pokušamo dočarati atmosferu u lovačkom domu. :)

Ovaj članak pregledan je 1825 puta.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


9 × = dvadeset sedam

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>